Menu
Winkelwagentje

Banden

Fietsbanden zijn het contact met de weg. Zorgen voor een stevige en goed opgepompte band is al een heel groot deel van je rijcomfort.
Veel fietsergernis komt van de ‘lekke’ band. Zorg goed voor je banden, heb je geen profiel meer of scheurtjes in de buitenband, wacht niet tot de binnenband knalt of lek gaat.

Gaat het toch mis, door glas of iets anders scherps dat op de weg lag, fiets dan niet door met een lekke band, want dan gaat er meer stuk dan alleen de band. Hier zie je onze uitleg bij een lekke voorband.


Kooptips buitenband

De maat van de band is het belangrijkste, deze staat meestal op de buitenband. Er zijn verschillende maatvoeringen om het makkelijk te maken. We gaan steeds meer naar de ETRTO-maatvoering, die in millimeters de maat van je band weergeeft. Staat er bijvoorbeeld 37-622 dan geeft ‘37’ de breedte van de buitenband aan en ‘622’ de omtrek. Deze moet precies kloppen, omdat je band anders niet om het wiel gaat passen.
De breedtemaat, het eerste getal, is wat minder belangrijk omdat een band best wat breder of smaller kan zijn om te kunnen passen. Heb je voorkeur voor een bredere band, let dan wel op dat de opgepompte band nog genoeg ruimte heeft en niet lang het spatbord schuurt.

Wanneer de ETRTO-maat niet op de band staat, is er mogelijk andere maatvoering te vinden, bijvoorbeeld de maat in inches.
Niet alle buitenbanden zijn zwart! Maak je fiets door middel van je buitenbanden fleuriger en opvallender; mijnfietsonderdelen.nl heeft ook banden in kleur!

Kooptips binnenband
De maat van de binnenband wordt aangegeven met meer getallen,
omdat je een binnenband heel ver kan opblazen. Staat er bijvoorbeeld '28-622, 30-622, 32-622, 28-630, 32-630', dan past deze binnenband in een buitenband van 622 (omtrek) van 28 mm tot 32 mm breed en zelfs ook nog in een buitenband van 630 (omtrek) van 28 mm tot 32 mm.

Bij de aanschaf van een binnenband is ook het ventiel van belang. Er zijn drie verschillende ventielen: Auto ventiel, Frans ventiel en Hollands ventiel.
Een auto ventiel en Hollands ventiel passen door hetzelfde velg-gat maar een Frans (race) ventiel is dunner, waardoor je alleen binnenbanden met een Frans ventiel kunt gebruiken.
Sommige fietsen met een Frans ventiel hebben een hoge velg en dan moet een lang ventiel hebben. Een standaard ventiel is 40mm en een lang ventiel is 60mm.


Heb je wat je nodig hebt, dan kun je hier bekijken hoe je banden van je fiets vervangt.

Voor een lange fietstocht is het toch wel fijn om een banden reparatie setje mee te nemen, neem dan ook een klein fietspompje mee, dan kom je zeker weer fietsend thuis!

1 - 24 van 1048 (44 pagina's)