De fiets meenemen naar een mooie plek om daar te gaan fietsen of je kind naar school te brengen met de auto en terug te laten fietsen; hier is een fietsendrager onmisbaar. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden als het gaat om de fiets mee te nemen achterop de auto. De wetgever vind hier ook het een en ander van.
De regels voor een fietsendrager.
Als je fietsendrager het kenteken onleesbaar maakt is het verplicht om een wit nummerbord met zwarte letters op je fietsendrager te maken met het kenteken van je auto. Als je buiten Nederland gaat moet de NL sticker goed zichtbaar zijn. Een fietsendrager is voor de wet geen aanhanger, dus er is geen afwijkende maximum snelheid als je met een fietsendrager achterop je auto rijdt. Bij sommige fietsendragers wordt wel aangeraden om je snelheid aan te passen. Als dit zo is staat dit in de bijgeleverde handleiding van de fietsendrager. Hou ook de maximale kogeldruk van de auto in de gaten een zware drager voor elektrische fietsen en dan twee elektrische fietsen is al gauw over de 50 kg en dat mag niet op elke auto. De fietsen mogen bij een personen auto niet meer dan 20 cm uitsteken, en bij een ‘brede’ auto mag er niks uitsteken.
Verlichting
Als de kentekenplaat van de auto onleesbaar word door de fietsendrager, zitten de fietsen ook voor de verlichting van de auto. Als dit zo is moet je er voor zorgen dat ook de verlichting goed te zien is. Dit kan door een losse verlichtingsbalk. Hier hoeven geen mist en achteruitrijverlichting op te zitten.
Tip
Het is slim om de losse onderdelen van de fiets te halen denk hierbij aan zitjes, schermpjes, tellers en eventueel tassen